19.07.2015 – hitland – 18 km

Het is eeuwen geleden dat ik drie dagen achter elkaar niet gelopen heb. Maar het kwam er gewoon niet van eigenlijk. Woensdag liep ik voor het laatst, vrijdag kwam het er niet van en zaterdag was ik even en route. Geeft niets, een beetje extra rust is ook nooit weg. Maar vandaag stond er weer een lange run op het programma. Die knipte ik in twee delen. Het was vanmorgen prima weer, een beetje bewolkt weinig wind en droog. Ik verwachtte wel wat spetters gezien de voorspellingen maar dat kan de pret niet drukken. om klokslag 8 uur startten we vanaf de parkeerplaats. S. op de fiets en woef ook helemaal happy. Het is nog redelijk rustig. Gek idee dat we twee weken geleden al onze ronde gedaan hadden om 8 uur toen het nog zo warm was!

Ik heb nog niet echt een idee wat en hoe ik ga lopen. Eerst maar eens kijken hoe het lichaam reageert. Drie rustdagen en ook weer de eerste run na Garderen (off road) dus ik kan er nog niet veel van zeggen eigenlijk. Ik ben ook blij dat niet een of andere trainer op afstand een schema voor me heeft zitten maken dat ik dan per se zou moeten lopen. Weet je veel hoe het moment van de dag is? Hoe het lichaam voelt? Lekker pushen? Dacht het niet. Overigens heb ik ruim een jaar lang ook een coach op afstand gehad. Maar die maakte het schema voor de weekenden en door de week was ik binnen een framework heel erg vrij om te lopen zoals het voelde. Ik had het daar ook even over met S. Ook over wat ik zo her en der lees op fora en twitter. Over voeding, over training en uberhaupt over hardlopen en wat mensen beweegt (of niet). Ik vind dat reuze interessant. Iedereen heeft zijn eigen doelen en wordt door iets anders aangezet. Dat is mooi om te lezen. Tegelijkertijd vinden ook weer veel mensen telkens opnieuw het wiel uit. Ik ook, iedereen doet dat in zeker zin en in zekere mate. Dat is ook goed, want als je zelf iets ontdekt, dan werkt dat meestal beter. Maar ik krijg dikwijls vragen over het trainen op hartslag. Als je dan iets uitlegt of adviseert om iets te proberen, dan gaat dat meestal mis. Want ‘ik doe het altijd zus of zo’. Nou ook best natuurlijk. Ik kan me er niet druk over maken. Lekker zelf het wiel uitvinden. Maar lees gewoon ook eens een boekje zou ik zeggen. ‘Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede’ is het toch? Ondertussen maakt S. wat foto’s onderweg

klik voor groot

Anyway, zo mijmerend ben ik alweer even op weg door het gebied. Het weer is nog steeds prima. Niet echt klam of enorm vochtig op je longen of huid. Ook wel weer eens lekker. De temperatuur is prima. Fijner zo dan weer boven de 20 graden. Vandaag loop ik weer eens op mijn Pure Flow en ik merk meteen dat de cadans echt veel hoger is dan met de Stinson Lite en ook veel gemakkelijker gehaald wordt. Het gaat gewoon vanzelf en natuurlijk mee op de ademhaling. Ik loop tussen de 172 en 176 en dat is dus echt veel hoger dan de 166 die ik loop op de Stinson en waarbij de schoenen nog een heel raar geluid maken ook. Geen idee wat daar nou mee is ineens om mijn voeten. In ieder geval loopt het allemaal wel OK. Ik loop steeds een kilometer op deze ronde. Hartslag maximaal 138 en uiteindelijk is de HF gemiddeld 131 (max 140). Deze training geeft mogelijkheid tot (bijna) volledig herstel tussen de ren segmenten. Dat voelt allemaal prima. We slingeren wat door het gebied, maken een extra lusje ergens vanwege wat honden en lopen nog even naar het oude gedeelte en pakken de armen richting de dijk nog even mee. Uiteindelijk zijn we na 18 km weer bij de auto. Het had best langer gekund allemaal maar dit is OK want het plan is om vanavond weer te lopen. Maar lukt dat niet, dan heb ik in ieder geval vast de 18 km ronde gedaan.

Op naar de tweede ronde!

klik voor groot

gegevens:

* 18 km
* 16 graden
* lap 16 km – pace 7.24 min/km – HF 131 (140) – cadans 172-176 – RWR 1000/200

juli 185 km – 2015 totaal 2.279 km

rapa nui – 216 km
hoka bondi b – 115 km
hoka stinson lite – 632 km
hoka stinson lite nieuw – 14 km
hoka stinson trail – 804+ km
minimus MT – 26 km
pure flow – 398 km
pure grit – 20 km