berwickshire coastal route – 86 km

Eigenlijk was het de bedoeling geweest om deze route in 2016 te lopen. Maar ik dacht dat wafje toen niet fit genoeg was (waar ik me uiteindelijk in vergiste want ze vindt gewoon geen bal aan de weg hier bij het huisje en is dan niet vooruit te branden) en dus deed ik niets van de route. Dit jaar wilde ik de route in 2 dagen doen met wild camping bij Pettico Wick bij St Abbs Head. Dat zou betekenen dat we 25 km per dag zouden moeten lopen om dat te halen want de route in zijn geheel is maar 50 km.

Maar toen kwam ineens de zomer en werd het bijna 30 graden. Ik besloot dan maar de route in stukken te knippen en te kijken of het me zou lukken om in mijn laatste week dan alles te doen. Dat zou wel betekenen dat ik hele stukken heen en weer zou moeten lopen omdat er niet overal bussen rijden. Achteraf gezien had ik het misschien toch nog anders kunnen doen. De route loopt vanaf de Cove (eigenlijk vanaf Cockburnspath) naar Berwick Upon Tweed.

Mijn eerste etappe begon bij St Abbs. Ik dacht dat dit het mooiste stuk zou zijn en ik wilde dat per se gelopen en gezien hebben. Het leek me ook een heel zwaar stuk vanwege het hoogteprofiel. Dat klopte maar ondanks de warmte liepen we toch die dag 20 km van St Abbs naar Eyemouth en terug en verder naar St Abbs Head en terug. Dit was denk ik een van de mooiste routes die ik ooit liep. Ik zag zelfs dolfijnen in de zee die dag.

Het voorliggende stuk knipte ik in stukken. Dat zouden er twee moeten zijn maar vanwege de warmte werden het maar liefst vier korte stukken (heen en weer)! Het lukte mij niet om Dowlaw te bereiken vanaf de start en het lukte me met woefje niet om Dowlaw te bereiken vanaf St Abbs Head. Gelukkig kon ik Dowlaw wel als keerpunt maken in een route dus werden het vier kleine stukken waarvan twee met woefje en twee alleen. Als laatste etappe restte ons dus nog de lange etappe van Eyemouth naar Berwick upon Tweed. Dat zou ongeveer 20 km zijn als ik met de bus terug zou gaan en die verbindingen waren goed.

De route loopt vooral langs de kliffen. Heel hoog boven het water en dat is prachtig, zeker met mooi weer. Ik moet wel bekennen dat ik op een gegeven moment de kliffen wel een beetje genoeg had gezien. Misschien doordat ik de route zoveel langer maakte, ik weet het niet. Zeker op het stuk tussen the Cove en St Abb gaat het uitzicht op het power station uiteindelijk een beetje vervelen. Alles rond St Abb is prachtig. Het stukje van Eyemouth naar Berwick upon Tweed is ook leuk vanwege Eyemouth zelf, Burnmouth dat als verrassing ineens in de diepte blijkt te liggen in de rimboe en natuurlijk Berwick upon Tweed zelf. Er is genoeg te zien en de route is afwisselend.

Het grote nadeel van de route zijn de hoogteverschillen en de soms totaal niet onderhouden paden die bijna niet begaanbaar zijn. Dat is ontzettend vervelend en als je wilt joggen is dat soms niet eens mogelijk. Sommige stukken aan het begin zijn ook eng, heel dicht langs de klifrand zonder hek. Dat vind ik op mijn oude dag niet prettig en zou ik met harde wind dus echt nooit aandurven. Vervoer tussen de etappes is dus lastig. De officiele etappes zijn: cockburnspath – dowlaw (12 km), dowlaw – st abbs (11 km), st abbs – eyemouth, – eyemouth (6 km) – berwick upon tweed (19 km). De website houdt voor hikers ongeveer 3 km/uur aan.

Onderstaand de mooiste foto’s in de logische volgorde van de route:

klik voor groot

cove to dowlaw halverwege


halverwege dowlaw naar dowlaw


dowlaw tot halverwege st abbs head



halverwege st abbs head naar st abbs head


st abbs head naar eyemouth






eyemouth naar berwick upon tweed





De route in zijn geheel: (klik voor groot)

Route openen in Google Earth

One thought on “berwickshire coastal route – 86 km

Comments are closed.