19.06.2015 – belford (st cuthberts cave) – 18 km

Huh? S Cuthberts Cave? Klopt, daar was ik precies een week geleden ook op de St Cuthberts Way van Wooler naar Holy Island! Toen was de dagroute 35 km en was het de laatste etappe van de 115 km tocht die startte in Melrose op woensdag. Geweldig en wat een weer!

Vandaag is het ander weer. Het is wat grijzig, maar er staat geen echte harde wind en de temperatuur is verder prima. Omdat ik voor een Bowen Treatment naar Seahouses ga, besluit ik mijn favoriete rondje uit de winter vandaag dan maar te lopen. Ik vind het een fijne afstand, net een lekker ommetje en er is van alles te zien en het is heel afwisselend.

Ik neem als experiment mijn poles mee op mijn rug op de Salomon. Ik kwam er gisteren eindelijk achter hoe je die moet bevestigen op die rugzak dus dat wil ik wel eens proberen. Ik zal ze niet gebruiken, maar ik wil het gewoon wel eens zien, want dat geeft dan misschien een mogelijkheid om zo’n soort bevestiging ook op de grote rugzakken te maken. Vorige week was het knap lastig dat ik ze niet zonder rugzak van mijn rug te halen kon wegbergen.

Na het parkeren dus eerst even pielen met die stokken. Ik deed dat nog niet thuis dus het is een risico dat ze toch niet goed zitten maar na even klungelen, lijken ze goed te zitten en kunnen we op pad. Eerst even de warming up en dat gaat over een stukje weg en daarna over een boerderij.

klik voor groot

Ik vind niet dat het landschap erg verschilt met de winter. Het is groener en er staan bloemen maar dat is het dan. Bij het bunkertje staan wel erg mooie paarse bloemen.

klik voor groot

Woef vindt het allemaal weer helemaal geweldig en voor mij is het weer de eerste langere route na de SCW. Nog nooit een week zo weinig gelopen volgens mij! Maar als ik na deze run nergens last van heb, dan kan ik weer verder denk ik.

klik voor groot

Ik stop eigenlijk nergens, alleen even bovenaan om van het uitzicht naar Holy Island te kijken. Wat was dat prachtig vorige week met het mooie weer. Ik zie ook het watertje waar woef uitgebreid heeft gebadderd op die hete dag. Vandaag kijkt ze niet op of om en zal de hele weg niets nodig hebben qua water of verzorging. Vorige week kostte het uren om haar te koelen, en bij te laten drinken en ook ik had echt behoefte aan water. Wat een verschil!

klik voor groot

Ik maak nog even een selfie van waf en mij onderweg

Daarna lopen we lekker door. Over het pad waar vorige week de fietsers reden. Er is nu helemaal niemand onderweg. Doodstil echt heerlijk. Ik zie waar ik vorige week vandaan kwam en ben verrast dat er dus vanaf deze kant inderdaad geen pijltje staat richting de Cave. Ik loop om zoals altijd, maar ik weet dus nu dat de SCW ergens naar links het veld in loopt. Zal eens een mailtje sturen aan de council dat er iets ontbreekt daar.

Ik loop het bos in. Heerlijk! Vorige week ging ik nog rechtsaf richting Holy Island. Nu loop ik lekker rechtdoor en zal ik via een lus naar de cave lopen en dan weer terug naar Belford. Dan zie ik ineens een jonge ree op het pad staan in de verte. Wat leuk!

klik voor groot

We lopen verder maar ik heb het idee dat het dier niet precies weet waar het heen moet want af en toe zie ik het voor me uit springen met die enorme hoge sprongen. Prachtig gezicht. Als we verder lopen, hoor ik een raar geluid alsof er iets tegen metaal aankomt en dat blijkt te kloppen. Het jonge dier heeft nog geen ervaring of kracht om over het hek heen te springen wat ik de volwassen dieren zo vaak zag doen en springt dus steeds tegen het gaas op.

klik voor groot

Wat zielig en we gaan gauw verder zodat het dier tot rust kan komen en de andere kant op kan lopen.

Daarna gaan we door een hek met prachtig uitzicht over de Cheviots. Jammer dat het zulk weer is, maar ik weet dat het mooi is en het blijft genieten. We lopen verder en gaan weer door een ander hek. De run gaat snel, we zullen met 10,5 km bij de cave zijn en vanaf daar is het nog maar ruim 7 km terug tot Belford. Wat een verschil toch met vorige week!

klik voor groot


Even wat omhoog en weer lekker naar beneden en genieten van het uitzicht. Daarna over een stuk met allerlei schapen die maar in de weg blijven lopen en dan lopen we het bos al in waar de cave is.

klik voor groot

Ik neem daar even wat te drinken en kijk nog even naar de stille cave. Niemand en dat is zo heerlijk….. Onderweg kwam ik alleen een jong stelletje tegen die geslapen hadden bij de andere rotsen. Die waren dus erg laat en hadden blijkbaar nog nooit van de regels gehoord van wild campen (wat hier overigens uberhaupt niet mag). Maar verder lekker stil en gauw zijn we weer op pad voor het laatste stukje.

Kiekje van het uitzicht maken want dat blijft mooi…

klik voor groot


De andere rotsen een klein stukje verderop..

klik voor groot

En verder gaat het weer. Het gaat super en het schiet lekker op. Straks weer bij Swinhoe waar een soort manege is, over het veld met de paardjes en dan het allerlaatste stukje alweer. Het is veel te snel voorbij maar ik durfde het nog niet aan om de grotere lus erbij te doen die het 26 km zou maken. Ik wilde eerst zeker weten dat alles OK was qua lijf want ik vroeg nogal wat de afgelopen 6 weken. Eerst de borders abbey way (120 km), daarna de HM in Edinburgh en nou de st cuthberts way weer en alles wat ik daar tussendoor nog heb gelopen. Maar beter zo dan toch!

Als we de manege voorbij zijn, ontdek ik toch een verschil met de winter rondes… Het gras staat ontzettend hoog!

klik voor groot

Straks even goed op teken letten. Ik ving er al 4 af bij de cave!

Jammer genoeg zit het er bijna op. Nog even het rare klimmetje

klik voor groot

Ik ben ontzettend snel weer terug natuurlijk. 18 km is ook niks en het is echt een verschil met vorige week. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om ook de uren te trainen en niet alleen de afstand. Want de ene keer loop je 18 km binnen 2 uur, de andere keer doe je er misschien 4 uur over door allerlei omstandigheden.

Leuk was het wel. Ik heb echt genoten alleen was het veel te kort en veel te snel voorbij. Ik heb dat altijd met dit rondje. De laatste keer dat ik het liep was op de laatste dag dat ik in Seahouses was eind maart!

Ik ga me omkleden bij de Farmshop en wil daar eigenlijk iets eten. Maar het is duur en de laatste keren heel slecht en als ik ook nog eens zie dat een ijsje 1.90 per bolletje kost, loop ik hard weer weg en besluit bij Castle Inn in Bamburgh te gaan eten. Dat was de laatste keer erg lekker en heel goedkoop en ik kan buiten zitten met de hond. Zo gezegd zo gedaan en we sluiten deze run af met een heerlijke lunch voordat ik naar L. ga voor de Bowen Treatment. Al met al een leuke en nuttige dag.

klik voor groot


gegevens:

* 18 km
* 13 graden

juni 231 km – 2015 totaal 1.955 km

rapa nui – 216 km
hoka bondi b – 87 km
hoka stinson lite – 559 km
hoka stinson trail – 624+ km
minimus MT – 26 km
pure flow – 372 km
pure grit – 20 km

One thought on “19.06.2015 – belford (st cuthberts cave) – 18 km

Comments are closed.