04.06.2016 – hailes castle (2) – 6 km

Vanmorgen hebben we al een serieuze training gedaan zonder woef. Vanmiddag hebben we heerlijk geluierd en in de zon gezeten. Nu is het dus tijd voor een rondje met woef. Maar waarheen? Ik hoef niet meer iets heel ingewikkelds maar iets nieuws offroad zou wel leuk zijn. Toevallig had de eigenaar van het huisje vanmiddag iets gezegd over Hailes castle. Dat we daar echt naartoe moesten. Vlakbij East Linton zou dat zijn. Omdat we daar inmiddels al enkele keren in de buurt hebben gelopen, was ik dus benieuwd waar dat castle dan lag en waarom ik het nooit op de kaart gezien had. Ik bleek net die ene tile niet te hebben op mijn navigatie en erger nog: vanmorgen waren we daar dus op een steenworp afstand vandaan! Ik teken dus snel een rondje met het castle als doel. Parkeren bij Traprain Law die we vanmorgen links hebben laten liggen en dan maar hopen dat de weg een beetje rustig zou zijn.

Zo gezegd zo gedaan en al snel zijn we op pad. Dat valt niet mee. Het is erg warm, en zo over de weg is ook niet alles. Maar we zien al dat ik eigenlijk ook parallel aan de verharde weg kan lopen achter het muurtje. Misschien iets voor de terugweg. We besluiten in ieder geval al snel om een andere route te nemen. Niet over de weg maar ergens rechtsaf een pad op dat rechtstreeks naar het castle zou lopen. Eerst daar maar eens heen en dan zien we wel weer verder! Als we bi het paadje komen, blijkt dat een ‘echt’ pad te zijn richting het castle. We zullen dus in ieder geval goed uitkomen daar. Het is alleen een beetje overwoekerd maar wel te doen al rennend en ook met de fiets. Woef vindt het natuurlijk helemaal gaaf.

klik voor groot



Aan het einde van het pad komen we op een weg uit waar een informatiebord staat over het castle. We zijn nu 2.5 km onderweg dus dat was heel dichtbij. Prima keuze zo over het pad want dat liep een stuk leuker dan over de weg zoals ik had uitgezet. Nu eerst eens even het castle bekijken!

klik voor groot



Je kunt op veel plekken naar binnen om alles te bekijken en er is nog veel overgebleven. Het is een van de oudste castles in Schotland (1240). Meer informatie is hier te vinden. Het is echt een prachtige plek zo aan de Scottish River Tyne. Heel stil en vredig en er is veel te zien.

As ik in het castle sta te kijken, komt woef blij aanrennen en rent het trapje op. Ik zie in een flits wat er gebeurt en grijp en schreeuw. Ze denkt dat de trap verder loopt en springt ineens op de muur. En achter die muur is…. niks. Alleen een afgrond en het mooie uitzicht. Ik schrik me rot. Stel je voor dat ze eraf gekletterd was. Ongelooflijk dat dit goed gegaan is. Terwijl ik dit tik, voel ik nog wat door mijn lijf stromen als ik er weer aan terug denk. Ik doe haar aan de riem en we gaan zo samen verder kijken….. Geen enge capriolen meer.

klik voor groot




Door de felle zon is het lastig om foto’s te maken van alle kanten. Maar het is zeer de moeite waard.

Eigenlijk willen we even vanaf de waterkant kijken en we zoeken naar een manier om bij het water te komen. Dat blijkt wel degelijk te kunnen en we dalen af over het gras naar de rivier. Later zien we dat we ook via de ‘keuken’ hadden kunnen lopen.

klik voor groot



Het blijft mooi en ook erg leuk om zoiets als loopdoel te hebben. Ook al lopen we nu maar een klein rondje, het is toch erg leuk op deze manier.

klik voor groot

Als we uitgekeken zijn, klauteren we weer naar boven en gaan verder met ons looprondje.

klik voor groot

We besluiten een rondje te maken en een stukje over de weg te lopen en daarna linksaf te slaan weer terug naar het offroad deel. Uiteindelijk maken we dus ter plekke een andere route maar over de weg is toch echt niks en ik hoef ook niet meer zo enorm lang te lopen eigenlijk.

klik voor groot

Als we bij de farm uitkomen waar we linksaf willen slaan, blijkt er eigenlijk geen echt pad te zijn. Je moet eerst over de farm lopen. Omdat er nergens ‘private’ staat, mag je er dus ook overheen, maar we besluiten het toch even te vragen aan iemand die aan het maaien is. Die doet aanvankelijk heel moeilijk en stuurt ons terug naar het castle. Ja die route kennen we wel maar we wijzen nog eens op de kaart. Moeilijk moeilijk, gevaarlijk vanwege de farm machines etc. Ja hoor in de avond…. Ik heb er al tabak van en wil al over de weg verder lopen maar dan ineens zegt de man dat we wel door de ‘silver gate’ kunnen gaan. Laat dat nou net het pad zijn dat we zelf ook hadden bedacht! Zo doen we het en al snel lopen we over een prachtig begaanbaar pad weer terug naar Traprain Law waar we geparkeerd hebben. Daar ga ik inderdaad achter het muurtje lopen met woef zodat zij ook nog even lekker off road kan lopen.

klik voor groot

S. blijft op de weg fietsen en samen genieten we van het laatste zonlicht van de dag. Na ruim 6 km staan we weer bij de auto. Een echt baby rondje dus maar wel met een mooi doel in de vorm van het castle.

klik voor groot

Met een dagtotaal van 19 km waarvan 13 in een serieuze training ben ik niet ontevreden. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 6 km
* 17 graden – zonnig

juni 29 km – 2016 totaal 1.927 km

rapa nui – 216 km
hoka bondi b – 338 km
hoka clifton 2 – 77 km
hoka bondi 4 – 248 km
hoka stinson lite 2 – 277 km
hoka stinson trail – 587 km
minimus MT – 51 km
pure flow – 439 km
pure grit – 35 km
gel-lyte 33 – 25 km

One thought on “04.06.2016 – hailes castle (2) – 6 km

  1. guus

    Imposant kasteel !
    Dat is wel schrikken met Zief :-(
    Gelukkig is het goed afgelopen !

Comments are closed.