01.11.2016 – hitland – 16 km

Gisteren heb ik niet gelopen maar heb ik wel 5 km Nordic Walking gedaan. Dat ging een stukje rapper dan wandelen en het was ook wel weer leuk om te doen eigenlijk. Mijn stokken maken alleen een hels kabaal op de ongelijke grond en dat is jammer. Maar mooi was het met de zonsondergang, de oranje luchten en de mistflarden die over de weilanden trokken met de koetjes als silhouet. Prachtig!

Vandaag zal mijn dag vast anders lopen dan ik wil, dus ik besluit in de ochtend te vertrekken voor een rondje vanaf huis. Dat schiet net wat meer op en de afstand wordt automatisch langer op die manier. Woefje heeft er zin in en als ze ziet dat ik in mijn renkleding de kamer binnen kom, staat ze al blij op. Zij wil wel! Ik ook dus we gaan op pad. Beltje om voor de sleutel, de riem en eventueel straks mijn dunne jackje. Ik wil wel eens proberen of dan jackje er ook makkelijk inpast en of dat iets is met mooi weer voor het inlopen.

Na ruim een kilometer zijn we bij Hitland en kan ik beginnen met de kern. Voor de grap kies ik eens voor een idiote ratio van 40/15 om te kijken hoe ‘snel’ ik dan ben, hoe het loopt en hoe de hartslag dan blijft. Het voordeel van deze ratio is dat je wat harder kunt lopen op de renstukjes. Het is wat dynamischer dan het langzame getrut op lage hartslag. Woef vindt het in ieder geval leuk en loopt vrolijk mee en zelfs voor me uit. Ik loop ook makkelijk maar ik ben benieuwd hoe lang ik dat dan zo netjes zal volhouden eigenlijk. Na nog een kilometer gaat mijn jasje uit. Ik vouw het op in zijn eigen piepkleine zakje en frommel het in het ritsdeel van mijn belt. Ik schuif alles op mijn rug zodat het bobbeltje daar nu zit. Prima weer zo zonder wind en ik loop verder. Mijn klokje is verder gelopen dus ik ben benieuwd wat dat nu uit zal maken op de ‘eindtijd’.

Ik loop verder, slinger door het andere deel en loop weer terug. Als ik alle ‘armen’ eenmaal loop, zal er straks 16 km op de teller staan en dat is voldoende voor vandaag. Woef doet het prima overigens. Ik zorg ervoor dat de hartslag nergens boven de 135 uitkomt. Soms tik ik toch even 138 aan maar dat kan ook niet anders met tempowisselingen, bruggetjes etc. Maakt niet uit, ik loop op cadans en adenhaling en verder vlak.

Uiteindelijk klok ik een 13,5 km lap af op 7.04 min/km met een maximale hartslag van 139. Dat is toch wel opvallend want het voelde heel makkelijk op deze vreemde manier van lopen. Ik loop er nog over na te denken als ik iemand uit de buurt tegenkom op de dijk die ik halverwege Hitland ook al tegenkwam. We raken tijdens de cooldown aan de praat. Hij is 61 en hijgt als een postpaard. Ik vraag wat over lopen, hartslag en tempo. Hij liep nu 6 (!) km continu. Nu zonder hartslagmeter maar hij probeert wel eens de hartslag onder de 150 te houden. Dat lijkt me een goed idee ja….. Ik leg een beetje uit wat ik de afgelopen jaren ontdekt heb over lopen, hartslag etc. Hij vindt het leuk en interessant en na 15 minuten gaan we weer ieder onze eigen weg naar huis. Ik ben benieuwd want ik herinner me dat we enkele maanden geleden ook al deze discussie hadden! Tijdens ons gesprek haalde ik trouwens mijn jack weer tevoorschijn om niet teveel af te koelen. Die blik van de man toen ik uit dat piepkleine pakketje mijn jackje haalde was leuk! Maar ik wilde niet teveel afkoelen tijdens het stilstaan dus vandaar dat ik het aantrok. Ik heb het niet voor niets bij me!

Na de cooldown staan we met 16 km op de teller weer voor de deur. Fijn rondje en ik hoop dat ik vanmiddag nog even kan fietsen maar ik zie het somber in! Afwachten maar en anders morgen misschien.

gegevens:

* 16 km
* 10 graden
* lap: 13,5 km – pace 7.05 min/km – HS 130 (139) – cadans max 172 – RWR 45/15

november 16 km – 2016 totaal 3.420 km

tracer – 70 km
rapa nui – 635 km
hoka clifton 2 – 322 km
hoka bondi 4 – 263 km
hoka stinson lite 3 – 32 km
hoka mafate speed – 191 km
pure flow – 454 km

One thought on “01.11.2016 – hitland – 16 km

Comments are closed.