05.04.2016 – hitland – 27 km

ronde 1 – 19 km

Gisteren heb ik een rustdag ingelast. Hoewel ik in maart bijna elke dag heb gelopen, is de ondergrond en manier van lopen hier toch weer anders. Een rustdag leek me dus wel handig om niet ineens problemen te krijgen. Afgelopen zaterdag was garderen daarom ook een goed idee om weer even onverhard te lopen. Maar vandaag heb ik wel zin in een rondje. Ik weet eigenlijk van te voren niet precies hoe ver ik wil gaan lopen en dat is lastig omdat ik de manier van lopen natuurlijk aanpas aan de afstand. Binnen MAF lopen gaat bijvoorbeeld op een korter rondje (natuurlijk) sneller dan op een langer rondje. Maar ik zie al aan de hartslag tijdens de warming up dat alles op groen staat en dat ik alles kan doen wat ik zou willen. Ik kies dus voor een langere ronde met een ratio van 6/30 (6 minuten lopen en 30 sec stevig wandelen) en dat op tempo. Ik ga daarbij niet steeds kijken naar de hartslag maar hou en beetje in gaten dat ik niet meer dan 1 zone boven MAF zal lopen (zo rond de 143 maximaal dus maar dan wel passend bij een beetje tempo). Het is allemaal geen ijzeren wet natuurlijk. De hartslag moet gewoon ‘passen’ bij het tempo, zoals ik ook wel eens temporondjes liep in de UK rond de cottage. Ik liep dan weliswaar buiten MAF maar op een tempo dat goed te doen was en met een HF van 143 maximaal. Dat is een prima tussentraining. Zo ging ik het dus doen. Ik heb werkelijk al in geen eeuwen 6/30 gelopen. Dat is bijna een kilometer maar dan met onvolledig herstel tussendoor met die 30 seconden stevig doorwandelen. Een heel andere training dus bijvoorbeeld dan 1.000/200 waarbij je een kilometer loopt en met de 2 minuten tussendoor de HF weer tot de uitgangswaarde laat zakken. Ik was dus benieuwd hoe lang en hoe gemakkelijk ik dit zou kunnen volhouden op de wat langere afstand!

Ik loop naar de dijk en besluit door te lopen en over de dijk weer het gebied in te lopen. Daarna loop ik voor de lol eens linksaf richting de weg om later weer het natuurgebied in te gaan. Zonder woef moet ik natuurlijk vooral een andere route kiezen die ik anders niet zou kunnen doen! Het lopen gaat eigenlijk heel goed. Ik blijf heel lang onder de 140 lopen op een mooi tempo en ik zie dat ik eigenlijk rond de 6.30 min/km gemiddeld aan het lopen ben. Dat valt me dus reuze mee eigenlijk en ik ben benieuwd of ik dat ook op een 15 km ronde zou kunnen vasthouden met een beetje nette hartslag nog. Ik zie een nieuwe groep jonge eendjes. Dat is leuk! Volgens mij is er niets over van het andere nestje jonkies. Verder zie ik niet veel bijzonders nog. Enkele rietgorsjes maar geen blauwborstje.

Ik mijmer verder over lopen, over de verschillende methoden van training, over progressie en over voeding. Voordat ik er erg in heb, zitten de eerste 15 km er alweer op en loop ik weer over de dijk. Het weer is echt prima. Geen wind, en een lekkere temperatuur. Ik loop nog steeds op 6.30 min/km dus ik ben wel tevreden eigenlijk. Ik sla eens aan het rekenen hoe ver ik gelopen zal hebben als ik de dijk helemaal omloop en dan weer via het natuurgebied terug ga naar de auto. Ik gok dat dat nog ongeveer 3 kilometer zal zijn en daarom klok ik aanvankelijk af op een looplap van 15 km (na de warming up van 1,2 km). Die liep ik dus inderdaad op 6.29 min/km gemiddeld en net 1 zone boven MAF. Prima dus en zeker voor het gemak waarmee het allemaal ging. Ik las geen pauze in maar loop direct verder maar weer binnen MAF. Dat is even schakelen natuurlijk want na 15 km een beetje op tempo en een net iets hogere hartslag, moet ik ook weer de lagere zone even opzoeken. Maar juist doordat ik geen rustpauze inlas, is dit een prachtige training. Je ‘bent’ er immers al bijna en dat is dan eigenlijk nog helemaal niet zo. Ik moet nog even door! De langzamere pre cool down (zo noem ik het maar even) klok ik af na 2 kilometer. Na ruim 19 km sta ik weer bij de auto. Ik ben niet moe, maar het is op zich voor nu even genoeg en woefje moet ook eten.

Ik hoop aan het einde van de middag nog een rondje met haar te lopen. Die loop ik dan weer op een heel andere manier!
Op naar de volgende run.

gegevens:

* 19 km
* 12 graden
* lap: 15 km – 6.29 min/km – HS average 137 (144) – cadans max 176 – RWR 6/30

april 63 km – 2016 totaal 1.221 km

rapa nui – 216 km
hoka bondi b – 338 km
hoka clifton 2 – 15 km
hoka bondi 4 – 196 km
hoka stinson lite – 764 km
hoka stinson trail – 380 km
hoka mafate speed – 430 km
minimus MT – 51 km
pure flow – 439 km
pure grit – 35 km
gel-lyte 33 – 11

ronde 2 – 8 km

Vanmorgen liep ik al 19 km in een training die 1 zone boven MAF lag. Dat ging erg goed vond ik. Vanmiddag ga ik op pad voor een rustig kort rondje met woefje. Het is ineens toch wel vrij warm geworden met een zonnetje en 15 graden. Dat is wel weer even wennen voor haar, maar ik neem aan dat een rustig rondje van 8 km geen enkel probleem zal zijn. Ze is gisteren bovendien lekker getrimd dus warm kan ze het niet hebben. We gaan op weg en tijdens de warming up merk ik dat de zooltjes van de Bondi B weer totaal verfrommelen in mijn schoen. Ik voel dus een brede ribbel aan de voorkant met ruimte. Ik stop om het rechterzooltje weer opnieuw erin te doen. Irritant. Ik zal eens kijken of een andere zool (uit een andere Hoka) wel blijft zitten. Als alles weer goed zit, loop ik verder en dan gebeurt het….. ik word verrast met een ijsvogel paartje! Omdat de zon schijnt, glimmen de ruggetjes van beide vogeltjes me tegemoet. Ik meende ze al te horen en toen ik dus eens goed keek, zag ik ze wegvliegen over het water. Geweldig!

Helemaal blij ga ik verder met de run. Ik kies voor nu voor 1000/100 binnen MAF. Misschien is dat wat ambitieus na vanmorgen maar ik heb niet echt zin in een lage ratio en continu lijkt me weer niet handig na vanmorgen. Maar dit gaat op rolletjes. Ik loop even naar de dijk en pak daarna in het natuurgebied de lange arm heen en weer en ga weer terug. Midden in het gebied zweven ineens 2 ooievaars boven me. Dat is dus ook prachtig en ik geniet er wel van eigenlijk. Wafje lekker in het zonnetje bij me en ik lekker aan het lopen en aan het rondkijken naar alle vogels.

Ik wil aanvankelijk maar een 4 km lapje doen, maar uiteindelijk klok ik af op een ren lap van 6 km die ik in 6.52 min/km gelopen heb met een gemiddelde HF van 131 (max 138). Dat vind ik dus verrassend na vanmorgen eigenlijk. Niet slecht. Wie weet wordt het nog wel eens wat. Grappig genoeg is dit precies hetzelfde tempo als enkele dagen geleden continu binnen MAF. Dat betekent dus dat ik de rensegmentjes vandaag een stuk sneller heb gelopen waarbij de maximale hartslag gewoon binnen MAF is gebleven. Blijft interessant.

Bij de cool down kies ik bewust het pad waar ik de ijsvogeltjes zag. Ik hoor en zie ze niet, maar ik weet heel misschien wel waar een nestje zou kunnen zitten. Dikke kans dat de idioten hier die plek gaan verstoren omdat er nu iets over het water hangt daar, dus ik zal morgen er weer eens langs wandelen met woef en met de verrekijker loeren of ik inderdaad het nestje zie.

Het dagtotaal is dus een mooie 27 km geworden vandaag. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 8 km
* 16 graden
* lap: 6 km – 6.52 min/km – HS average 131 (138) – RWR 1000/100

april 71 km – 2016 totaal 1.229 km

rapa nui – 216 km
hoka bondi b – 338 km
hoka clifton 2 – 15 km
hoka bondi 4 – 202 km
hoka stinson lite – 764 km
hoka stinson trail – 380 km
hoka mafate speed – 430 km
minimus MT – 51 km
pure flow – 439 km
pure grit – 35 km
gel-lyte 33 – 11

2 thoughts on “05.04.2016 – hitland – 27 km

Comments are closed.