02.04.2015 – boek 2011

Omdat techniek maar techniek is en bladeren ook leuk is, verzamelde ik per jaar nu alle berichtjes met alle foto’s. Per jaar is een boek gemaakt, te beginnen bij 2011 want 2010 staat (nog) niet volledig op de website. Eerst dus alle berichtjes kopieren, de dubbele koppen eruit halen (overblijfsel van de oude website), zoveel mogelijk tikfouten eruit en de links verwijderen (omdat die worden aangegeven als een onderstreepte tekst). S. paste vervolgens de opmaak aan zoals vereist werd door de drukker en ik controleerde de boel weer. Zo kwam stap voor stap tijdens mijn verblijf in Schotland het eerste boek klaar en werd weggestuurd naar de drukker. Ik was ontzettend benieuw hoe het eruit zou zien. Bijna 500 pagina’s met verslag en foto’s over 2011! Alleen al het maken was leuk, omdat ik weer alles terugzag en terug kon lezen.

Toen S. een weekend bij me was in de UK, nam hij het boek mee. Wat gaaf! Natuurlijk zag ik meteen al een fout op de cover, want ik had per ongeluk tot twee maal toe eenzelfde foto gebruikt. Wat stom maar ik snap achteraf wel hoe dat kon gebeuren. Niet erg en ik sloeg vol verwachting het boek open. Ook gaaf en wat een hoop foto’s!

Maar ik zag wel meteen dat er iets niet goed gegaan was met de foto’s. Bij het kopieren had ik natuurlijk de kleine foto’s meegenomen van de pagina’s en aangezien het boek in A4 formaat is, werden die dus tijdens het drukken wat vergroot en daardoor toch niet helemaal mooi helder en scherp meer. Wat ontzettend jammer!

Het ziet er mooi uit, maar dit moest dus anders en ik besloot om te proberen per postje de foto’s handmatig te vervangen voor een groot formaat. Bij het uitproberen zag je meteen verschil tussen de kleine en de grote foto. Met Word (eerste opmaak programma) in 200% zag je prachtige foto’s als ik de grote versie gebruikte en inderdaad een minder mooie variant als ik de kleine versie gebruikte. Probleem dus opgelost maar dat betekende dus wel voor het hele boek handmatig alle foto’s vervangen!

Voor 2013 is dat nu gelukt. Kwestie van stuk voor stuk en doorgaan. Concentreren, foto’s opslaan in mapje, foto’s weghalen uit oorspronkelijke post en vervangen voor de grote versie en weer op maat maken voor het boek dat gedrukt gaat worden. Dat kost dus echt uren en uren maar aangezien de boeken erg mooi zijn, is dat het werk dubbel en dwars waard. Althans, dat denk ik!
Dit weekend proberen we het boek weer klaar te maken zodat 2013 gedrukt kan worden. Als dat inderdaad veel mooier is, ga ik door met 2012. Dat boek lag in principe ook al klaar dus daar hoef ik alleen de foto’s te vervangen. Ben erg benieuwd!! Gaaf is het wel.

2 thoughts on “02.04.2015 – boek 2011

  1. guus

    Wat een werk, het boek. Wel een felicitatie waard dat het af is.
    Jammer van het weeffoutje. Volgende boek is perfect.

    1. rundoggy Post author

      Boek 2013 is klaar met alle nieuwe foto’s, Enkele panorama’s zijn ook vervangen en alle kaarten en hoogteprofielen zijn mooi nu. Ben erg benieuwd

Comments are closed.