wild camping – 1

Vannacht voor het eerst buiten geslapen in het veld bij de boerderij. Deze nacht heeft dus een aantal maanden voorbereiding gehad in de vorm van lezen, spullen zoeken, oefenen met tent opzetten etc. Ook dit zou gewoon een test zijn om te kijken hoe het voelt en hoe het loopt. Van te voren dus alles in de rugzak gedaan.

Ik had net voor zonsondergang de tent opgezet, met daarin mijn matrasje, het matrasje voor woef en haar ruffwear bedje. De slaapzak nog in de ortlieb waterproof valve bag. Dat leek me beter in verband met condens en koud worden.

Daarna ben ik met de rugzak weer naar huis gegaan omdat ik nog wat wilde zwemmen. Ik had besloten om de hond uit te laten met de rugzak en dan direct door te lopen naar de tent.

omstandigheden

• temperatuur 0 graden
• geen wind
• helder

opzetten

Dat ging op zich goed, maar de tent moet natuurlijk bovenaan in de zak zitten of eventueel buiten op zoals de slaapzak. Nu moest ik eerst alles eruit halen om bij de tent te kunnen. Heel onhandig. Het opzetten ging wel redelijk snel maar ik zag te laat dat er een haakje niet vast zat van de binnentent. Ik zal toch moeten aanwennen om de buitentent afzonderlijk van de binnentent op te zetten, zeker op meerdaagse hiking tochten (zie ook opruimen). Ik had ook niet de beste plek gevonden want het was niet helemaal vlak, hoewel ik er geen last van heb gehad. Ik heb 1 extra haring gebruikt. Opletten dat de boog mooi staat en de voortent zo groot mogelijk is. Daar moeten immers schoenen staan en met mooi weer ook eventueel een tas en andere spulletjes (esbit etc).

indeling

Mijn matras lag veel te dicht tegen de wand aan. Dat is niet nodig qua ruimte en veroorzaakt extra condens op de binnentent. Waf had nu meer dan de halve tent en dat is een beetje teveel van het goede. Overigens ligt zij niet zo ver naar achteren als ik hoopte, haar bedje moet dichter naar het midden toe.

Ook lag mijn matras te dicht naar het hoofdeind. Liever meer matras bij de voeten. Ik kan overigens ook het zitfoam uit de rugzak nog gebruiken, hetzij voor woef, hetzij voor mijn voeten. Nu niet gedaan, niet aan gedacht.
De rugzak lag bij mijn hoofdeind. In de 4L losse pouch zaten de dingetjes die ik meteen nodig zou kunnen hebben zoals mijn bril (daarover meer), extra sokken, handschoenen. Wat ontbrak was een microvezeldoekje, dat zat in de rugzak. Ook een bidon met water bij de hand.

In de slaapzak lagen handschoenen, hoofdband, buff en de telefoon en camera. Mijn regenbroek zat in de ortlieb zak van de slaapzak. De wandpocket van de tent heb ik niet gebruikt.

kleding

Ik had alleen een thermo lange onderbroek en lange mouwen hemd aan en sokken. Dat was absoluut voldoende, ik heb het geen moment koud gehad. Ik twijfel over woef, zij had haar gele tankie aan en was toegedekt met de winddeken (die overigens lastig op te vouwen is bij inpakken). Bij opruimen heb ik mijn donsjack aangetrokken en de equafleece sokken.

Bril blijft lastig. Ik zou een volgende keer vor de 24 uurs lenzen gaan. Een bril beslaat en je moet ernaar zoeken in de tent. Dat is onhandig.

het slapen/comfort

De slaapzak is heerlijk. Veel ruimer dan gedacht, ik kon draaien en ermee/erin bewegen en er was ruimte genoeg voor spulletjes. Dat de zak extra lang is, vind ik erg fijn want ik kon me een aantal keren heerlijk uitstrekken. Temperatuur is prima ik had het echt warm. De dubbele capuchon moet ik nog eens goed bekijken hoe dat werkt. Heb dat niet nodig gehad maar had ook niet geweten hoe dat zou moeten. Als kussen had ik nu een sloopje meegenomen en daarin gebruikte ik mijn donsjas. Niet ideaal, daarvoor moet een oplossing komen.

Ik lag dus – zoals gezegd – veel te dicht op de binnentent. Niet nodig maar lastig om gedurende de nacht met woef ook in de tent te veranderen.

Grootste probleem was de sanitaire stop. Ik moest vreselijk plassen en probeerde dat op te houden. Daar krijg je het dus wel koud van en bovendien val je niet in slaap. Omdat het koud was, wilde ik niet naar buiten en probeerde ik de peewol uit. Een zakje met gel erin. Ik had alleen niet de shewee meegenomen omdat ik dacht dat ik wel in z’n zak kon plassen. Nee dus en dat ging faliekant verkeerd. Echt verkeerd want er zat dus ineens overal pis. Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Ik kon alles weer goed opruimen met het doekje uit de rugzak maar dit wil ik niet nog een keer meemaken. Of de shewee dus, of naar buiten.

De Neoair ligt goed, maar kraakt een beetje en het grootste probleem is het schuiven. De slaapzak is vrij glad en het matras ook en dat zorgt ervoor dat je heel makkelijk van het matrasje af glijdt, of althans dat gevoel hebt.

opruimen

Vanwege het geklungel met het piesen vroeger dan gepland het kamp opgebroken. Het was zelfs nog donker (vandaar dat er zo weinig foto’s zijn). Dat lukt overigens prima met mijn hoofdlampje dus dat was een mooie test.

Begonnen met de stop los te draaien van het matras zodat dat vast leeg kon lopen terwijl ik de slaapzak in de ortlieb heb gepropt. De slaapzak had matig condens bovenop. Het is lastig maar doenlijk om de slaapzak goed weg te bergen in de valve bag terwijl je in de tent zit. Woef ligt dan nog op haar bedje. Met mooi weer kan ze natuurlijk gewoon buiten liggen en kan je ook buiten inpakken maar bij voorkeur slaapzak in de tent wegbergen in verband met vuil en condens/nattigheid.

Daarna de spulletjes van woef opgeruimd. Daarvoor moet zij dus uit de tent of opschuiven. Daar moeten we nog iets op verzinnen hoe dat het beste kan. Ruffwear bedje was mooi droog en voelde niet koud, matrasje was nog goed gevuld. De deken laat zich echt niet meer opvouwen in het zakje.

Tot slot mijn eigen matras leeg gemaakt en opgerold. Dat ging ook niet goed want ik kreeg het niet meer in de hoes. Voor nu gaf dat niet maar daar moet ik dus even mee stoeien.

De tent was erg nat en heb ik deze keer met binnentent en al ingepakt en in de rugzak gedaan. Ik weet nu dat de binnentent zelfs in een aparte zak moet als je op meerdaagse tochten zou gaan, want anders slaap je ineens in een natte binnentent en dat is niet de bedoeling. Dat moet ik nog een keer proberen in de tuin.

Leerpunten

• rugzak goed inpakken: tent voor het grijpen
• losse pouch met dingen voor de nacht bij de hand houden
• bedenken waar je eventueel kunt plassen in de nacht en hoe je dat doet
• matras goed positioneren
• binnentent goed vastmaken, geen losse haakjes laten hangen
• oefenen met binnen- en buitentent afzonderlijk opzetten en opruimen

conclusie

De tent is erg ruim en dat ontdekte ik eigenlijk pas bij het opruimen. De slaapzak is erg warm en geschikt voor de winter. Dit soort dingen moet je echt oefenen. Het was leuk maar werd verpest door mijn ongelukje in de ochtend en dat is jammer. Maar beter nu dan ergens onderweg. Met de juiste kleding kan je zonder problemen naar buiten en weer de tent in. De slaapzak is warm genoeg.
Ik heb dus niet meer in de ochtend mijn kooksetje gebruikt voor een kopje warme choco zoals gepland. Over drie weken kan ik het nog een keer proberen, dan is woef niet meer loops.

Ik denk dat mijn grootste ‘probleem’ was dat ik nog niet eerder met daglicht de tent van binnen had geprobeerd. Ik moest dus nu in het donker mijn weg zien te vinden en dat was lastig. Een volgende keer weet ik al meer en dat werkt fijner.

One thought on “wild camping – 1

  1. guus

    Het is verbazingwekkend hoe kleine en schijnbaar onbelangrijke dingetjes een grote rol kunnen spelen bij zoiets als overnachten in een tent.
    Veel succes ermee !

Comments are closed.