05.07.2014 – week 3: rottemeren – 20 km – totaal 22 km

Vandaag weer een langere ronde en een ronde op een beetje tempo. Dat was een gok, want normaal loop ik de langere routes altijd heel rustig. Maar nu mag een 20 km rondje eigenlijk qua afstand totaal geen probleem meer zijn en dus koos ik ervoor om eens te kijken of ik de 20 km lap op 6.45 min/km zou kunnen lopen met een hartslag die onder de 148 zou blijven op een RWR ratio van 2/30. Allemaal vereisten dus waar ik tijdens de ronde aan zou moeten blijven voldoen. Eentje die ik ook nog nooit eerder had gedaan!

Om 6 uur stond de wekker en we zaten redelijk op tijd in de auto. Fiets en waf achterin en op naar de start van de route. Toch gekozen voor de rottemeren en de roeibaan. Geen gedoe met pontjes, eventueel een toilet onderweg en een opt out mogelijkheid voor het geval dat.

klik voor groot

Bij de start is het meteen verschrikkelijk qua weer. Heel klam en warm. Niks voor longgedoe en ik had spijt dat ik niet met de K5 had opgewarmd. Maar na de warming up dan maar gestart. Metronoom aan, horloge gezet en lopen maar. Woef vond het allemaal prachtig. Ik loop tegen de klok in, zodat we als eerste het rondje rond de plas hebben gedaan en straks geen/minder last zullen hebben van racefietsers. Het is nog erg rustig en we zien eigenlijk heel weinig racefietsers. Heerlijk!

klik voor groot

Al snel komen we langs de molens, lopen langs de snelweg en slaan weer linksaf de andere kant op. Daar hebben we de wind tegen en dat voelt meteen een stuk aangenamer. Niet meer zo idioot klam en warm, al is de wind stevig en vormt dus voor de pace een uitdaging (met een maximale hartslag ook nog daarbij). De eerste lap van 5 km gaat in 33.30 ongeveer en dat is precies op tempo. Dat liep ik nog niet eerder op een 20 km ronde dus ik ben erg benieuwd of ik dit ga volhouden maar ik wil wel eens zien waar het schip strandt. Het is dus helemaal niet ‘snel’ of ‘zwaar’ maar gewoon anders dan normaal maar moet te doen zijn.

klik voor groot


We lopen rustig door, richting het bruggetje en weer de andere kant op. Zo lopen we steeds een stukje met een andere windrichting en dat is best plezierig eigenlijk. De ratio staat op 2/30 en daar hou ik me keurig aan. De metronoom tikt rustig op 166 en daar heb ik in het begin even moeite mee, maar al snel zet ik het tempo op 168 en dat loopt toch beter. Echt dus iets waar je gewoon even aan moet wennen. De 168 is namelijk nog steeds veel te laag maar komt in ieder geval weer in de buurt van de 170.

De tweede lap van 10 km wordt afgeklokt op 1.07 en we lopen dus precies op hetzelfde tempo blijkbaar. Dat verrast me en het voelt goed. Op naar de volgende lap. We komen terug bij de start, en lopen de roeibaan alweer op. Dan even twee vrij zware kilometers met de wind pal tegen. Dat valt niet mee. Er zit nog een zielige gewonde meeuw op de weg maar gelukkig kijkt woef niet op of om omdat het diertje totaal stil blijft zitten. Ik neem op de 10 kilometer snel onder het lopen een complan smoothie en dat valt prima.

Vanwege de wind dan maar weer tegen de klok in zodat we nu weer een stukje met de wind mee kunnen lopen boven langs de dijk. Dat loopt ook weer prima. Woef krijgt wat water terwijl ik doorloop en na een poosje komen S en W weer bij met fietsen. Woeffie rent het laatste stukje hard om weer naast me te komen. Het effect van het slokje is alweer teniet gedaan denk ik, maar toch even een slokje gehad en dat is wel goed. Rustig loop ik door en probeer het tempo gelijkmatig te houden. Dat gaat redelijk makkelijk doordat ik mijn ademhaling met de cadans probeer mee te laten lopen. Dat geeft meteen een soort natuurlijk tempo. De hartslag blijft keurig en komt niet boven de 148 uit. So far so good en al snel tikken we de 15 kilometer aan. Ik geef de stand weer door: 1.41 en ook die gaat dus weer precies gelijk aan de voorgaande laps. Nog het laatste blokje rond de roeibaan. Weer een heel stuk tegen de wind in en dat voelt weer even zwaar omdat je het tempo gelijk moet houden. Qua ademhaling breekt me dat een beetje op en ik puf netjes wat harder uit. Grappig genoeg geeft dat letterlijk ‘meer lucht alleen klinkt het stom alsof ik buiten adem ben. Maar ik probeer 2/2 en 2/3 a te wisselen tegen de wind in en dat gaat goed.

Nog een stukje, even nog naar links draaien en de wind tegen neemt wat af. Dit voelt alweer beter en het allerlaatste stukje zal helemaal weer beter zijn. Ik loer op mijn klokje en zie dat we gewoon op de 2.14 af kunnen klokken. De laatste 600 meter zet ik nog even aan. Metronoom gaat uit, omdat ik dan net sneller loop maar minder ‘netjes’. En zo klokken we af op 2.13. Een gemiddelde over een lap van 20 km van 6.41 min/km met een RWR van 2/30 en een gemiddelde hartslag van 142. Dat heb ik nog niet eerder gelopen en ik ben best blij en tevreden. Ook een beetje verrast maar wel tevreden.

klik voor groot

Ook na de run geen enkele overslag qua ritme of probleem, prima gedaan dus.

Als we bij de auto komen, gaat het heel licht miezeren. Gauw de fiets in de auto en de hond in de auto dan maar. We maken nog even een kiekje en dat is werkelijk vreselijk. Ik zie er uit als een oud uitgedroogd rimpelig vrouwtje en S een beetje verwilderd. Maar goed… hahaha leuk voor later (zeggen ze dan).

klik voor groot

Als we in de auto zitten, gaat het vrij stevig regenen. Net op tijd dus! Het was gezellig met S. en woef. Gelukkig geen enkel probleem gehad met fietsers of andere honden en dat is erg prettig lopen zo, want het is toch wel anders als je zo met z’n drietjes onderweg bent. Maar een heerlijke rustige en vlakke ronde dus.

Woef heeft gelukkig op de terugweg door dat ze wel degelijk lekker kan liggen ondanks de fiets. Ook een tevreden woeffie dus.

klik voor groot

We halen snel een lekkere bolus en rijden naar huis. Ik neem thuis eerst mijn proteine aanvulling en daarna smikkelen we het zoete broodje op. Dat hebben we wel verdiend denk ik.
Op naar de volgende training dan maar weer.

Getalletjes:

* 22 km
* 20 km lap op 6.41 min/km average
* HF average 142 (max 153 op laatste stuk, verder op 148 gehouden)
* 20 graden, erg warm en klam
* forse wind
* metronoom op 168
* RWR 2/30
* vocht: 800 ml tijdens run
* op 10 K 200 ml complan

juli 49 km – 2014 totaal 1.512 km
rapa nui – 55 km
hoka bondi b – 490 km
hoka stinson tarmac – 482 km
hoka stinson trail – 583 km
minimus MT – 303 km
pure flow – 270 km

One thought on “05.07.2014 – week 3: rottemeren – 20 km – totaal 22 km

Comments are closed.