Daily Archives: May 4, 2012

voeding 3: smoothies en sapjes met rode biet – suggesties

Rode biet is een krachtige groente. Het wordt gebruikt als lever en bloed detoxifier en verlaagt de bloeddruk (in geval van rauw bieten!). Het donkere pigment (dat ook de urine rood doet kleuren maar totaal ongevaarlijk is) heet betacyanine. Betacyanine is een stof die nodig is bij een goede leverfunctie, en stimuleert de vorming van gal. Verder bevat de groente vitamine B, C, foliumzuur, mangaan, calcium, ijzer, natrium, fosfor, kalium, koper, chroom, magnesium en meer gezonde elementen.

Gebruik voor het sap alleen de hele biet. Laat de schil eromheen en gebruik de biet in zijn geheel in de centrifuge. Het sap is erg zoet, dus combineer met appel, selderij, komkommer, spinazie (een andere nitraat bron waar ik zo op terug kom) en eventueel wat citroen. De kleur van het sap wordt direct ook rood.

Bieten bevatten een hoge concentratie nitraten die de bloeddruk verlagen. Omdat mijn weblog over sport gaat, kom ik in een aparte post terug op het gebruik van bieten bij het verhogen van sportprestaties. Maar omdat iedereen nu zo wild enthousiast is over bieten, eerst een lekkere smoothie en suggesties om zelf met bieten aan de slag te gaan in plaats van een flesje zonnatura sap aan te schaffen voor ruim 2 euro! Simpel kan men stellen dat bietensap wordt geacht om spieren efficienter te laten werken met minder zuurstofbehoefte. Later daarover dus meer.

Bieten zijn verder heilzaam voor de opbouw van rode bloedcellen en kunnen daarom worden ingezet bij de behandeling van bloedarmoede.

Nu ben je vast heel benieuwd wat je nu met bieten kunt doen?

Kijk hier voor smoothies en sapjes!


Continue reading

nieuwtjes: hardlopers zijn doodlopers, joggers minder

KOPENHAGEN – Elke week slechts een uur lang joggen kan vijf jaar of langer aan je leven toevoegen. Dat beweren onderzoekers van de Bispebjerg University Hospital in Kopenhagen, zo meldt Today.

Uit een langlopende studie (sinds 1976) naar hart- en vaatziekten bij ongeveer 20.000 mensen tussen de 20 en 93 jaar oud, werd een subgroep geselecteerd.

Van bijna 2.000 hardlopers werd het effect van hardlopen op hun gezondheid onder de loep genomen.

Daaruit kwam naar voren dat ‘langzaam of gemiddeld’ lopen beter is voor de gezondheid dan helemaal niet joggen, of tijdens het joggen de ‘fysieke limieten’ op te zoeken.

De ‘rustige’ groep hardlopers hadden een hogere levensverwachting die voor mannen met zes jaar en voor vrouwen met vijf jaar toenam.

“Je moet tijdens het hardlopen proberen op het punt te komen dat je een beetje buiten adem bent, maar niet erg buiten adem”, zegt een van de onderzoekers.

Lees verder

Continue reading