Daily Archives: June 6, 2012

06.06.2012 – tussen training 4 – 10 x 400 IT2 (200) – totaal 10 km

Vandaag weer een losse training in mijn twee rustweken tussen de HMs in. Afgelopen zondag een 5 km run gedaan in Haarlem, aanstaande zondag een 10 km run in Rotterdam. Vorig jaar deed ik speciaal een schema voor die run (mijn eerste schema destijds voor een run), nu doe ik de run dus op de training van de HM van Edinburgh aan het einde van de tweede (en laatste) rustweek. Wat een giller trouwens dat ik vorig jaar dacht dat ik wel 54 minuten zou kunnen lopen op die 10 km run en eigenlijk niet eens tevreden was toen met 56.36 als eind tijd. Misschien liep ik toen wel sneller, en ging het toen wel beter dan nu, maar ik betwijfel of ik werkelijk sneller had kunnen lopen. Ik ga dit jaar voor 55 minuten en weet inmiddels dat elke 10 seconden hard ‘bevochten’ moeten worden. Overigens deed ik dit jaar natuurlijk geen schema om deze afstand sneller te kunnen lopen, maar richt ik me vooral op de HM met een heel ander soort training! Dus wat dat betreft ben ik erg benieuwd wat ik ervan terecht ga brengen, maar met de 55.03 op de klok in april op de 10 km, moet dat er toch nu ook ongeveer wel inzitten.

Vandaag dan 10 laps van 400 meter op IT2. Dat is dus niet zo, want deze laps doe ik altijd rond de 2″ en dat is helemaal niet mijn 5 km wedstrijd tempo (5 min/km versus 5.15 min/km) maar nu ik eenmaal die 400-tjes doe op dit tempo moet ik dat maar aanhouden.

Dat lukte redelijk goed, ook al luisterde ik teveel naar mijn horloge die ik had ingesteld op zones en natuurlijk pas met enige vertraging de snelheid en aanpassing doorgeeft. Vertragen geeft dus een iets langzamere eind tijd dan ik zou willen maar ik was tevreden aan het einde. Ik deed de afgelopen maanden geen enkele keer 10×400. Die zaten niet in het schema. Grappig genoeg deed ik vorig jaar een soort schema a la Klaas Lok voor de HM van Nottingham met 10×400 en hier Ik snap dat tempo van vorig jaar niet zo goed eigenlijk want het lijkt me veel te snel. Of loop ik nu te langzaam? Volgens mij niet. Ik zie grappig genoeg wel dat ik de interval laps op 83 doe, en nu loop ik die met de metronoom op 87 dus dat maakt nog al wat uit. Klaas Lok geeft zelfs bij een 10 km tijd van 55 minuten langzamer aan dan 2″ dus kan ik dat van vorig jaar niet echt verklaren eigenlijk. Ik zie wel dat ik de rust tijden heel anders deed vorig jaar en dat zou de verklaring kunnen zijn nu ik erover nadenk. Klaas Lok geeft voor de 400-tjes ook een pauze van 400 meter met 100 meter dribbelen, 200 meter wandelen en 100 meter dribbelen. Bij de training van vandaag heb ik alle pauzes van 200 meter gedribbeld en daarmee heb ik de verklaring voor de tijden van nu denk ik. Dezelfde tijden hou ik dus aan, maar een andere opbouw. Grappig.

Anyway de tijden van vandaag waren keurig en alles voelde verder goed. Het was ineens heel mooi weer geworden en uiteindelijk ben ik dus alsnog lekker buiten gaan lopen met Ztje (die overigens loops is en dus binnenkort niet meer mee kan). Ik wilde eigenlijk op de loopband gaan trainen en experimenteren met bloedsuikers en voeding, maar koos dus uiteindelijk toch maar voor een buiten run met Ztje nu het nog lekker kan.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 20
* HR gemiddeld 157
* cadans 174 tijdens laps met metronoom

juni 23 km – 2012 totaal 1.036 km

brooks pure flow 181 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 15 490 km
kayano 18 79 km
ds trainer G 417 km
ds trainer R 98 km
ds racer 34 km
salvation 118 km

review: DVD the perfect runner

**review: DVD the perfect runner**

inhoud van de film

De DVD is onderverdeeld in verschillende delen. Eigenlijk is de grote vraag van de maker – Niobe Thompson – of we goed zijn ontwikkeld als loper, of we dat vermogen zijn kwijtgeraakt of behouden hebben en hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen. Daarvoor bezoekt hij verschillende gebieden, spreekt met antropologen, wetenschappers, een coach in Ethiopie, doet hij zelf mee aan een jacht en tot slot een ultra om zijn eigen lichaam op de proef te stellen.



Eerst wordt gekeken hoe een bepaalde stam in Afrika jaagt om te kunnen eten. Niobe doet daarvoor mee met een jacht en verklaart wat het verschil is tussen de mens die loopt en een dier. De mens als persistance hunter wordt nader beschreven en toegelicht. Vanuit de warmte in Afrika, bekijkt Niobe dan een stam in de koude – in Noord Rusland – en ziet hoe daar gelopen dient te worden voor voedsel. Ook in de koude is de mens blijkbaar aangepast.

Samen met Lieberman bekijkt Niobe vervolgens het menselijk lichaam en zie hij welke aanpassingen het lichaam eigenlijk heeft om te kunnen lopen: korte tenen, de achilles pees, de gluteus maximus en de losse laaghangende schouders. Allemaal aanpassingen om het lichaam stabiel te maken tijdens het lopen en om bepaalde krachten te kunnen opvangen en te kunnen verdelen.

Vanzelfsprekend ontstaat dan de discussie over schoenen. Hebben de schoenen ons nu inderdaad zo ‘zwak’ gemaakt, en zijn de Afrikanen zo snel geworden door de armoede en de manier van leven? Het is op voorhand al duidelijk wat de conclusie gaat zijn. Niobe wordt gefilmd op de loopband en krijgt uitleg waarom zijn haklanding zo slecht is en hoe hij zou kunnen lopen op barefoot running stijl schoenen.

Aan het einde van de film test Niobe zijn eigen lichaam met een ultra in Canada tijdens de Death Race. Hij moet de wedstrijd staken na 100 km, maar vraagt zich af of hij niet eerder heeft opgegeven door iets tussen zijn oren en niet zozeer door iets lichamelijks. De ultra loopster die gevolgd werd finishte wel ondanks een gescheurde hamstring die tijdens de run wordt geplakt met tape.

De eindconclusie van de film is duidelijk: de mens is gemaakt om te lopen. Homo cursor oftwel de bewegende mens.

oordeel

De film is prachtig gemaakt, met geweldige beelden van verschillende continenten. De interviews zijn interessant en geven achtergrond informatie over de mens als loper en de verschillende aanpassingen die het lichaam heeft doorgemaakt.

Het einde: “you are tougher than you think” spreekt me erg aan, evenals het “know your legacy”. In mijn visie van de mens als maakbare machine ben ik ook steeds op zoek naar wat er mogelijk is, en in dat opzicht is deze film erg leuk om te bekijken om je weer te realiseren dat het lopen dus iets ‘normaals’ is in tegenstelling tot het zitten achter een computer en naar de koelkast lopen voor het eten.

Jammer dat er totaal niets over voeding gezegd is, want dit was natuurlijk erg belangrijk tijdens de aanpassingen van de mens. Evolutionair gezien kan je niet alleen naar de mens als jager blijven kijken (en dus als loper) zonder dieper in te gaan op de manier van voeden. Dat is echt een gemis in de film denk ik.

Maar zeker de moeite waard om te bekijken, al was het maar vanwege de prachtige beelden.

Duur van de film: 45 minuten
Meer informatie, trailers en achtergronden op de de website