Category Archives: schoenen

reviews van diverse schoenen

review: schoenen: Hoka One One

Inmiddels loop ik alweer een paar honderd kilometer op Hoka schoenen. Aanvankelijk op de Bondi B, inmiddels is de renstal uitgebreid.
Uit de ultra wereld had ik al eens verhalen gehoord over ‘Hoka’. Op de plaatjes zien de schoenen er achterlijk uit, alsof het hoge moonwalkers zijn. Ik had er weinig fiducie in maar toen ik ze alsnog hier in Nederland kon passen, besloot ik de gok maar eens te wagen dan. Ik liet een maat 10,5 US (heren) komen en probeerde ze rustig uit in huis. De maat lijkt aardig overeen te komen met de maatvoering van Asics en Brooks.

lees verder

review: schoenen: Adistar Boost

Vanzelfsprekend is deze review samen met reviews van andere merken en modellen terug te vinden op de review site

Aangeschaft in augustus 2013 als schoen die geschikt is voor de langere duurlopen. Naast de Pure Flow serie van Brooks, de Kinvara 3, de New Balance MR10 en de Asics Gel lyte 33-2 wilde ik toch een schoen die echt ‘anders’ was dan deze 4 mm schoenen die erg weinig comfort en demping bieden. Ik loop prima op de andere schoenen, deed op de Pure Cadence mijn langere duurlopen rond de 30 km en zelfs de 45 km, maar ik wilde toch een schoen met meer ‘comfort’ aan de renstal toevoegen. Dat moest een schoen zijn die in de eerste plaats ‘laag’ was aan de laterale malleolus en dat bleek geen gemakkelijke opgave. Ik heb van alles gepast, in diverse winkels. Goed geluisterd naar de adviezen en opmerkingen van de verkopers en me verbaasd over de tegenstrijdige dingen die ik hoorde. Maar met het enorme assortiment schoenen dat tegenwoordig voorhanden is, is het ook niet eenvoudig op de hoogte te blijven van alle modellen. Onderstaand mijn eerste review en indruk.

**Heel to toe drop**

De schoen heeft een offset van 10 mm

Hoe zit de schoen?

Uiteindelijk paste ik de Adistar Boost eens. Ik had in Berlijn al een keer snel de schoen gepast en meteen weer uitgetrokken omdat de schoen te hoog aanvoelde. Maar toen ik deze schoen aantrok, voelde het direct als een soort slof. Is dat een schoen? Wel heel anders dan de andere schoenen die ik heb, want de voorvoet leek heel smal. Daarmee bedoel ik dat de schoen ‘aan de voet’ zit en niet veel ruimte heeft om de voet. Toen ik nog eens goed keek, leek het materiaal van de upper op een soort compressie T-shirt. Nergens zitten vervelende plastic lijntjes en dingetjes die kunnen irriteren. Alles voelt heel zacht, maar inderdaad aansluitend rond de voet. Toch koos ik een half maatje groter dan ik normaal draag en dat zat beter bij de tenen, maar sluit nog steeds mooi aan. Een halve maat groter betekent dus grootte in de lengte (bij de tenen) maar niet een ‘bredere’ schoen. Dat is prettig. Kortom: de schoen voelt als een slof.

**Hoe loopt de schoen?**

Tijdens de pas sessie even naar buiten geweest om een paar rondjes te lopen. Dat loopt heel gek en anders dan de andere schoenen. Maar niet extreem springerig. Natuurlijk heb je wat minder contact met de ondergrond, wat je wel hebt met de MT10 of MR10 maar de schoen zit wel lekkerder rond mijn voet en loopt wel aardig.

Ik was dus vol goede moed toen ik mijn eerste rondje op de schoen ging lopen. Wandelen ging heerlijk, het voelde allemaal erg licht en comfortabel. Toen ik ging inlopen, voelde het al wat minder. Ik ben enkele malen gestopt om de rechterschoen opnieuw te veteren. Er drukte ergens iets bovenop de wreef, maar ik kon er niet echt achter komen wat er nu precies drukte. Het lopen ging moeizaam, het leek alsof ik elke stap de grond in trapte. Mijn kracht kwam helemaal niet terug, maar verdween volgens mij rechtstreeks de grond in. Merkwaardig. Na het warming up rondje zette ik de metronoom aan. De cadans kon ik onmogelijk halen op deze schoenen. Had ik nou een slechte dag? Ik zette de metronoom uit en liep op mijn eigen cadans. Ik probeerde snelheid te maken, probeerde mijn voeten goed op te tillen maar niks lukte. De tijden per lap waren niet eens zo slecht, maar ik moest voor elke meter vechten en ik werd moe. Of toch niet? Heel langzaam proberen te lopen dan? Uiteindelijk kwam ik bij een stukje onverhard en ging daar een rondje lopen. Dat liep eigenlijk wel lekker zo. Maar zodra ik weer op de hardere ondergrond kwam, was het over en uit. Hoewel ik 10 km ermee liep, voelde iedere stap als een gevecht met en tegen de schoen. Ik kan er blijkbaar niet op lopen.

De volgende dag had ik een harde, pijnlijke plek boven op de wreef van mijn rechtervoet. Heel merkwaardig voor een schoen die zo heerlijk comfortabel aanvoelt en eigenlijk geen naden of hardere dingen in het upper heeft verwerkt. Maar ondanks driemaal opnieuw veteren lukte het me niet om de schoen goed te krijgen aan de rechtervoet.

**Technisch:**
O Energy Capsule Boost Heel Unit – Every step becomes charged as the Boost midsole absorbs some of the energy from your footstrike and charges it into forward momentum.
O TechFit Upper Support – The seamless upper is supported by TechFit material, which offers you a flexible yet secure feel around your entire foot.
O Flexible Textile Upper – The textile upper is lightweight and is able to adjust to the shape of your own foot ensuring a comfortable fit.
O Welded Synthetic Overlays – Enhances the fit and strength of the upper and helps decrease upper weight further.
O External Heel Counter – For a snug heel fit and comfort in motion with enhanced support and stability.
O FORMOTION – Adapts to the ground to ensure the smoothest, most comfortable run possible.
O Midsole Temperature Resistance – The Boost midsole is 30% more temperature resistant than traditional EVA compound, keeping the feel of the trainers the same and allowing it to last longer with changing conditions.
O TORSION System – Midfoot shank which adds strength and integrity to the trainers.
O MiCoach Compatible – This shoe is compatible with the Adidas MiCoach sensor, helping you keep track of your statistics such as distance, speed and calories and much more.
O adiPRENE – For superior cushioning at impact.
O Continental Rubber Outsole – For superb grip, more durable and longer lasting mileage.
O Weight: 312 g (size UK 8.5) niet gewicht dat ik heb afgelezen bij een USA 11)

**Conclusie:**

Een comfortabele schoen om mee te wandelen. Maar ik kan er blijkbaar niet op lopen. De sprong van 4mm terug naar 10 mm als afwisseling is ook geen goed idee wellicht. Maar of het nu aan de schoen zelf ligt, of aan de 10 mm, dat weet ik dus niet want de schoen is alweer retour. Ik durfde het niet aan om er meer kilometers op te maken. Misschien een gemiste kans, dat weet ik niet. In ieder geval zeker een schoen om eens uit te proberen als je op zoek bent naar een lichte, fijn zittende schoen. Als de schoen wel bij je past en bij jouw loopstijl, is het waarschijnlijk zeker een kandidaat.

Pluim voor Run2Day Rotterdam voor de uitstekende service

review: schoenen: Saucony Peregrine 2

In de never ending story nieuwe schoenen inmiddels alweer aflevering 7. Eigenlijk aflevering 8, want enkele weken geleden kocht ik de Pure Cadence als aanvulling op de Pure Flow voor de langere duurlopen. Ik koos na rijp beraad uiteindelijk toch voor een voortijdige aanschaf van een trailschoen. Eigenlijk wilde ik wachten op de nieuwe Pure Grit, die komend voorjaar uitkomt, maar aangezien ik heel wat kilometers ga maken in de UK leek het me toch wel handiger om nu een trailschoen te kopen, zeker gezien de aanbieding en de extra 10 euro korting, waardoor de schoen niet al te duur werd. Het is de Saucony Peregrine 2 geworden inderdaad in de kleur geel. De Saucony Kinvara 3 loopt erg lekker, de Kinvara TR die als trailversie uitgekomen is, lijkt qua pasvorm niet op de Kinvara maar de Peregrine wel. Ik ben dus erg benieuwd hoe deze schoenen me gaan bevallen. Het is een 4 mm drop schoen. Overigens hebben uit de Asics reeks de DS trainer, DS racers en kayano 18 allemaal een nieuw baasje gevonden, dus de stal begint alweer wat leger te raken.

In de review sectie staat een overzicht van enkele schoenen varierend van 12mm tot 0mm heel to toe drop. Momenteel wissel ik af tussen de Merrell 0mm Bare Access, Pure Flow/Pure Cadance en Kinvara 3 de laatste 3 allemaal met 4 mm drop. Helaas is de Pure Flow spekglad op de meeste natte wegdekken dus zal ik morgen tijdens de Bruggenloop op de Kinvara 3 lopen. Prima schoen tijdens regen omdat regenwater er snel weer uit kan lopen. De schoen wordt dus niet zwaar zoals met veel andere schoenen wel vaak het geval is.

update de schoenen zijn inmiddels alweer retour. Op komst zijn de New Balance MT10 en Asics Fuji Trainer. Wordt vervolgd.

review: schoenen – Merrell Bare Access

Voor afstandlopers en lopers die hun eerste stappen zetten op het minimalistische pad is de Bare Access een prima schoen. Wel het ‘barefoot’ gevoel maar wel een schoen met wat cushioning. De schoen heeft een 0 mm heel to toe drop (officieel 0,1 mm want voorvoet op 12,6 mm, hiel op 12,5 mm).

Specificatie van de website van Merrell:

UPPER / LINING
Barefoot strobel construction offers flexibility and comfort
Synthetisch materiaal en mesh upper
Reflectie voor verhoogde zichtbaarheid
Ademende mesh voering aan de binnenzijde, behandeld met Aegis antibacteriele oplissing tegen geurtjes
Geintegreerd voetbed met 2mm EVA

MIDSOLE / OUTSOLE
8mm M Bound
0mm ball to heel drop
Kan in koud water uitgewassen worden, aan de lucht laten drogen
Merrell Bare Access Sole / Sticky Rubber Pods

Als je de schoen uit de doos haalt, valt direct het lage gewicht op van de schoen. Super licht, net alsof het geen echte schoen is. De mesh bovenkant voelt lekker luchtig en zacht aan, de veters zien er prima uit.

Daarna natuurlijk de eerste pasbeurt. Als je deze schoen voor het eerst aantrekt, voelt de schoen direct als een handschoen die heerlijk om de voet zit. Veel ruimte rond de tenen zonder dat de schoen er als een pippo schoen uitziet. De veters laten zich makkelijk aantrekken en met slim veteren kan de schoen helemaal goed aansluiten aan de voet. Ook zonder sokken zou deze schoen heerlijk zitten, hoewel ik bij sommige reviews lees dat mensen soms wat last hebben van schuiven aan de achterzijde. Ik merk dat niet, want ik draag altijd sokken. Aan de achterzijde van de schoen zit een lipje waarmee je heel makkelijk de schoen aan kunt trekken. Er zit geen losse zool in de schoen.

De eerste kennismaking met de schoen was tijdens een wandeling, omdat je even moet wennen aan 0mm heel to toe drop. Nooit direct overstappen, maar langzaam opbouwen. Meestal krijg je zelfs een schema bij de schoen geleverd. Vraag anders bij Merrell de folder aan.

Bij de eerste run op de schoen voelt het eigenlijk heel natuurlijk. Je voelt echt de grond en hebt een prima grond contact. Landen op de hiel wordt automatisch afgestraft, de schoen is echt geschikter voor middenvoet landing. Je loopt immers niet voor niets op 0mm heel to toe drop schoenen. Hou er rekening mee dat bij een loop over het strand de schoenen zich snel vullen met zand door de opengewerkte mesh upper.

Bij een eerste echte serieuze training op de Merrells was het plan om er eerst eens 15 minuten mee te lopen. Maar na de eerste 15 minuten voelden de schoenen zo heerlijk aan, dat ik zonder problemen een tweede 15 minuten eraan gekoppeld heb. Alles voelde natuurlijk, en bovendien was het erg makkelijk om met deze lichte schoenen een hoge cadans te halen. Ik moest echt met moeite terugkeren naar de auto om de schoenen te ruilen voor de Kinvara 3. Ook na de run geen enkel probleem gevoeld met deze schoenen.

Over de levensduur van de schoen kan ik op dit moment (oktober 2012) nog niets zeggen, aangezien ik er nog niet veel kilometers op heb gelopen. Op dit moment zien de schoenen er nog goed uit, maar ik heb veel reviews gezien van zolen die na 1 run al veel slijtage vertoonden, of zelfs loslieten aan de zijkant. Daar heb ik nu nog geen last van, maar de tijd moet het leren en aangezien ik per schoen nauwkeurig bijhou hoeveel kilometers erop gelopen wordt, zal ik de review binnenkort updaten.

Conclusie

De overstap naar zero drop schoenen kan gemakkelijk op deze schoen gemaakt worden. De schoen biedt een prima contact met de grond maar geeft toch nog net wat cushioning. De pasvorm is prima. Aanrader.

Korte vergelijking met Sonic Glove

In vergelijking met de Sonic Glove is de zool van de Bare Access wat breder en vooral de hiel is veel breder en dat loopt een stuk prettiger. De Sonic Glove heeft een smalle hiel en dat loopt heel anders. Ik kan verder weinig schrijven over de Sonic Glove omdat ik die schoen heb teruggestuurd vanwege de (smalle) zool, maar het is zo opvallend dat ik het hier wel wilde noemen voor het geval iemand de twee modellen aan het overwegen is. De maatvoering is ook anders: de Sonic Glove is smaller bij de voorvoet en de tenen en daardoor heb je een halve maat groter nodig dan van de bare Access.

Overigens zijn er nog meer reviews van schoenen te vinden op de review pagina

review: schoenen: saucony kinvara 3

In de vervolg reeks ‘nieuwe schoenen’ vandaag dan deel 6. In april schreef ik nog aflevering 5 en nu dan aflevering 6. Overigens bevallen de Brooks Pure Flow heel erg goed. Ik liep daar inmiddels ruim 300 km op en wissel die nog wel eens af met een Asics (zoals de ds trainer of de ds racer). Het grote verschil tussen de Asics en de schoen die ik vandaag kocht of de Brooks, is het verschil tussen de ‘heel’ en de ‘toe’ die wel heel to toe drop wordt genoemd. De meeste schoenen hebben een verschil van 6 tot 10 mm of meer, zodat je al heel snel op de hiel landt. Ik ben nu eenmaal niet zo gewend om echt op de hak te landen en vind daarom de Brooks erg fijn lopen. Ik hoop dat ik nog beter kan werken aan de cadans met deze schoenen. In ieder geval is duidelijk dat schoenen steeds lichter worden en dat is prettig.

De schoen die ik vandaag kocht, de Saucony Kinvara 3 heeft – net zoals de Pure Flow van Brooks – 4 mm heel to toe drop. Ik krijg meestal de kriebels van Saucony omdat een Saucony schoen uit februari 2010 me een trombosebeen opleverde vanwege de hoge randen aan de enkelrand. Maar met deze zachte schoen is daar geen kans op. De rand is niet alleen laag, maar ook nog eens heel zacht. Ik ben dus benieuwd hoe dit zal lopen.

review: schoenen: Brooks Pure Flow

In de never ending story reeks ‘nieuwe schoenen’ nu aflevering 5. Vorige week liep ik even kort op de Brooks Pure Flow uit het Pure project. Ik was al geinteresseerd in een dergelijke schoen omdat ik al loop met middenvoetlanding en ik eigenlijk mijn racertjes heel lekker vind zitten zonder al die cushions en steun. Vorige week kon ik deze schoenen even passen op de expo in Utrecht. Na het proeflopen heb ik in de avond nog eens zitten lezen over de schoen en wat reviews bekeken. De volgende dag na de halve marathon, besloot ik op de Brooks stand nog eens te gaan kijken en toen kon ik tot mijn plezier een hele mooie deal sluiten voor een paartje Pure Flows.

Afgelopen donderdag heb ik voor het eerst een rondje op deze schoenen gedaan en dat beviel eigenlijk prima. Ik merkte totaal geen vreemde dingen en het voelde heel natuurlijk. Naderhand ook nergens last van gehad maar in principe zou deze schoen ook geen probleem mogen geven met mijn manier van lopen. Het verschil tussen de voorvoet en hiel is maar 4 mm en het verschil met de Kinvara is dat deze schoen als geheel wat hoger van de grond staat (voor zover ik weet tenminste) en toch wel wat demping geeft. Misschien een beetje ‘van alle markten thuis?’

Het lijkt een lekkere schoen die voor mij laag genoeg is aan de laterale malleolus (voor mij een eerste eis waar een schoen aan moet voldoen).

In het kader van ‘ga niets uitproberen tijdens een run’ ga ik morgen dus de gok nemen en de 10 km run op deze schoen doen. Dat is een risico met slechts 10 km op de teller maar dat risico durf ik wel te nemen.

review: schoenen: asics fuji trabucco gtx

Als het goed is wordt er morgen hier op de deur geklopt…..pakketje voor running max! Als echt nichtje van Imelda heb ik toch de schoenen besteld die ik zaterdag na aankomst in Newcastle heb gepast en zo lekker leken te zitten. Een rondje door een winkel rennen zegt niks, dus misschien is het een miskoop maar dat moeten we afwachten. Ik kocht de trabuco 14 maar helaas niet in de mooie gele variant uit Newcastle maar een saaie donkere. Een trailschoen zoals de 13 waar ik veel op loop maar dan niet in de zware goretex variant. Ik ben erg benieuwd.

update Het was een erg fijne schoen maar ik heb er niet veel op gelopen uiteindelijk omdat ik ben overgestapt op een ander type schoen

review: schoenen: asics ds racers

Sommige mensen kopen talloze ‘nette schoenen’, ik koop verschillende modellen loopschoenen. Ach je moet toch wat en ik weet inmiddels wel hoe belangrijk schoenen zijn. De Asics DS Trainers die ik enkele maanden geleden kocht, zitten zo ontzettend fijn, dat zijn echt geweldige schoenen. Er staat dus al een reserve paar in de kast, want het volgende model is alweer op de markt en zit heel anders (niet lekker). Maar eigenlijk ging ik de vorige keer voor de Racers kijken, maar durfde ik die stap toen niet aan. Ze zaten toen erg fijn en ik ook het testrondje buiten ging erg fijn, maar ik wilde het eerst dan wel eens met de Trainers proberen. Maar die Racers blijven toch trekken, en niet in het minst omdat ik inmiddels al zo heerlijk op de Trainers loop. Toch dus maar de stoute (ren)schoenen aangetrokken en een paar Racers gekocht.

Ben benieuwd hoe dat gaat lopen op de korte wedstrijden en de intervaltraining. Het gaat mij er vooral om dat de schoenen laag zijn bij de laterale malleolus en niet al te zwaar zijn. Sneller zal ik er echt niet mee worden maar dat is ook niet het doel in dit geval.

review: schoenen: asics ds trainer

Begin januari kocht ik in de Uk nieuwe schoenen. Een trailschoen voor natte wegen, zand en regen. En de nieuwere Kayano 17 ie een stuk lichter was dan de 15 maar waar ik nog steeds niet helemaal lekker op loop. De Kayano 17 is echter wel veel lichter dan de Kayano 15 en nu met het schema, loop ik dus de langere duurlopen op de 15, en de snelle tempoloopjes of intervaltrainingen op de Kayano 17 en ook op de wedstrijden loop ik op de 17. En zo groeide langzaam het idee om te gaan kijken naar een lichtere schoen die ook nog lekker zou zitten.

Aanvankelijk leek de DS Racer wel iets, maar ik denk dat dat voor mijn situatie nu gewoon teveel ‘achteruitgang’ is qua demping en stabiliteit. Het zijn weliswaar veel lichtere schoenen dan de Kayano, maar ze bieden totaal geen demping of stabiliteit. De DS trainer was een andere optie en die is het uiteindelijk ook geworden. Drie winkels geprobeerd, overal gepast en gerend en na beraad dus toch voor de trainer gekozen.

Alle schoenen die in gebruik zijn dus op de weegschaal gezet

* asics trabuco 13 trail schoen: 477 gram
* asics kayano 15: 395 gram
* asics kayano 17: 375 gram
* asics ds gel trainer 16: 305 gram


v.l.n.r. trabuco 13, kayano 15, kayano 17, ds gel trainer

Nou denkt een niet loper natuurlijk meteen ‘waar gaat dit over’….. Terecht en begrijpelijk. Maar het stomme is, dat ik wel degelijk verschil merk tussen de kayano 15 en de kayano 17. Dat scheelt (weet ik pas sinds vandaag) maar 20 gram. Het verschil tussen de Kayano 15 en de DS trainer is 90 gram, en zal ik dus écht merken. Nu nog afwachten hoe het loopt.

Overigens is het echt vreselijk om aan te moeten horen hoe het passen gaat denk ik. ‘deze kleppert……wat een nare schoen…..hier zit een plasticje dat knelt…..dit voetbed is vervelend…dit hielstukje is te hoog…..etc.’

Alleen die kleur…. Tsja daar doe ik dus echt niks aan helaas.